Umno ‘bengkek’ kerajaan bail-out syarikat swasta tanpa runding

Umno ‘bengkek’ kerajaan bail-out syarikat swasta tanpa runding

Turut menyertai mereka adalah ahli majlis tertinggi Umno, Mohd Razlan Rafii yang mengatakan bahawa Umno tidak berpuas hati dengan kepimpinan Muhyiddin.

“Ada banyak keputusan kerajaan yang dia buat tanpa berunding dengan kami (Umno),” kata Mohd Razlan Rafii, yang berkongsi pandangannya atas kapasiti peribadi.

“Dan banyak kesalahan yang dibuat dalam keputusan kerajaan menyebabkan rakyat marah pada parti yang memerintah, termasuk Umno.

“Keputusan-keputusan besar ini seharusnya dibahas bersama. Tetapi sekarang, apa yang kita lihat, banyak darinya dibuat oleh Muhyiddin secara sepihak, atau hanya dengan dua atau tiga yang lain.

“Ini tak seharusnya berlaku kerana kita juga akan dipersalahkan jika buat keputusan tak betul,” katanya kepada Malaysiakini.

Naib Ketua Umno Bahagian Seputeh itu memberikan beberapa contoh keputusan kerajaan yang menurutnya dibuat tanpa berbincang dengan Umno.

Di antaranya keputusan untuk tidak melanjutkan tempoh moratorium pinjaman, dan dakwaan usaha menyelamatkan (bailout) Eco World Development Group oleh UEM Sunrise, yang secara tidak langsung dimiliki oleh Khazanah Nasional.

“Kita mahu moratorium dilanjutkan kerana kita tahu bahawa rakyat menderita (dengan masalah kewangan). Tetapi apabila dia tidak mahu berbuat demikian, kita akan dipersalahkan.

“Dan kemudian bailout oleh UEM Sunrise. Kenapa kita mahu menyelamatkan syarikat ini? Kita perlukan wang untuk menolong rakyat bukan untuk Sunrise (menyelamatkan Eco World),” katanya.

Razlan merujuk kepada rancangan penggabungan antara UEM Sunrise Bhd dan Eco World Development Group Bhd, yang merupakan pemaju swasta.

Rancangan itu mendapat kritikan kerana dikatakan memihak kepada Eco World dan akan menyebabkan UEM Sunrise menanggung kerugian.

Sejak itu UEM Sunrise mengatakan bahawa mereka akan mengkaji semula rancangan penggabungan tersebut.

Berita Penuh:
https://www.malaysiakini.com/news/546769

COMMENTS