Pengurangan kemudaratan dadah perlu digalakkan

Pengurangan kemudaratan dadah perlu digalakkan

MUNGKIN sudah tiba masanya, rakyat Malaysia menerima hakikat bahawa masalah penagihan dadah perlu dilihat sebagai isu kesihatan sosial dan bukan jenayah semata-mata.
Pendekatan mengurangkan kemudaratan berbeza berbanding cara lama yang memfokuskan kepada pemulihan dan pemberhentian sepenuhnya penggunaan dadah.

Pengurangan kemudaratan adalah untuk memindahkan fokus daripada hanya menghukum pengguna dadah semata-mata, kepada pelaksanaan cara yang lebih berperikemanusiaan dan holistik serta mampu membantu penagih mengatasi masalah penagihan mereka dari akar umbi.
Pengurangan kemudaratan dapat dibahagikan kepada lima konsep, iaitu kemudaratan fizikal, psikologi, sosial, ekonomi dan diri.

Pengurangan kemudaratan menjadi lebih berkesan kepada penagih sekiranya dijalankan bersama program lain seperti pendidikan risiko penyakit berjangkit, kaunseling, ujian saringan HIV, STD dan tibi serta khidmat sokongan dan tindakan susulan.
Sehingga Mac 2019, sebanyak 782 fasiliti kerajaan dan swasta menjalankan program pengurangan kemudaratan, seperti institusi penjara, fasilti Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK), hospital dan klinik kesihatan di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
Namun, mengapakah alternatif pengurangan kemudaratan ini seolah-olah masih belum terbuka dan difahami umum?

Benarkah ia bersifat praktikal, boleh dilaksanakan dengan sepenuhnya, berkesan, selamat serta menjimatkan kos?
Adakah ia ditakrifkan sebagai sokongan tersirat kepada penagih dadah?

Berita penuh : https://www.astroawani.com/berita-malaysia/santuni-penagih-dadah-galakkan-pengurangan-kemudaratan-259468

COMMENTS