Filipina mahukan Sabah, Malaysia tidak layan

Filipina mahukan Sabah, Malaysia tidak layan

Menteri Luar Negeri Hishammuddin Hussein menegaskan sekali lagi bahawa kerajaan tidak akan melayan tuntutan Filipina ke atas Sabah kerana melihat tuntutan tersebut sebagai tidak berasas dan relevan.

Hishammuddin yang mengulas mengenai kenyataan Ketua Menteri Sabah Mohd Shafie Apdal sebelum ini, mempersoalkan kenyataan Shafie yang meminta supaya rundingan antara kedua-dua kerajaan diadakan bagi penyelesaian isu tersebut.

“Perlu difahami, tuntutan Filipina bukan sahaja tidak berasas, malah langsung tidak relevan. Malaysia tidak mengiktiraf tuntutan tersebut.

“Jadi, tiada sebab mengapa kita perlu berunding dengan mereka.

“Sekiranya kita buka ruang rundingan, itu bermakna Malaysia akui tuntutan tersebut mempunyai asas. Atau sebenarnya memang Shafie anggap tuntutan Filipina berasas?” soalnya dalam hantaran di Facebook hari ini dengan memuatnaik tangkap layar laporan berita tersebut.

Difahamkan, laporan berita bertarikh 28 Ogos itu melaporkan bahawa Shafie meminta rundingan di antara kerajaan Malaysia dan Filipina diadakan kerana selagi tidak kata putus yang membabitkan kedua-dua negara, selagi itulah Filipina akan menimbulkan provokasi.

Shafie menegaskan bahawa Filipina perlu diberikan penjelasan bahawa tidak timbul lagi isu tuntutan ke atas Sabah kerana kedudukan Sabah dalam Malaysia diiktiraf Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Menurut Ahli Parlimen Sembrong lagi, Shafie sepatutnya bertegas dalam isu tersebut dan bukannya berlembut dengan pihak yang cuba mempersoalkan kedaulatan Sabah.

Berita penuh : https://m.malaysiakini.com/news/542683

COMMENTS