China perlu berubah sebelum terlambat

China perlu berubah sebelum terlambat

MALAYSIA adalah rakan China. Semua kisah bahawa Malaysia merupakan negara pertama dari Asia Tenggara yang mengiktiraf China, lebih tepatnya Republik Rakyat China, seawal tahun 1973 adalah benar.
Sebaliknya, Korea Selatan telah menjalinkan hubungan diplomatik penuh dengan China hanya setelah berakhirnya Perang Dingin pada tahun 1992. Bagi Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) di mana Malaysia adalah pengasasnya pada tanggal 8 Ogos 1967, entiti itu membawa selangkah ke hadapan untuk mengadakan Forum Regional Asean (ARF) pada tahun 1994 yang sering merangkumi semua kuasa besar terutama Amerika Syarikat (AS), Rusia dan China.

Tingkah laku diplomatik China yang baik merangkumi peningkatan instrumen antarabangsa untuk mengurangkan penyebaran senjata kimia, biologi, radiologi, nuklear dan letupan nuklear (CBRNe).

Namun, sejak serangan pada 11 September 2001, China telah mengakui masalah ‘bencana keganasan’, sepatah kata yang dicipta oleh Ashton Carter, bekas Setiausaha Pertahanan AS yang merupakan profesor sains politik di Kennedy School of Government.

AS sememangnya mempunyai masalah dengan Teluk Guantanamo, lokasi penahanan orang yang disyaki para pengganas. Kebiasaannya tanpa proses undang-undang AS, perintah penahanan AS dikenakan cabaran undang-undang.

Sekiranya Presiden Barack Obama lebih tegas (akan tetapi tidak), pusat tahanan Guantanamo akan dihapuskan sekarang. Presiden Donald Trump dengan sesuatu yang berbaki dalam masa 72 hari tempoh lantikannya sebelum dia dijangka dikalahkan secara besar-besaran pada 3 November 2020, bagaimanapun memilih untuk mengekalkannya.

Biar apa yang datang sekalipun, masalahnya bukan mengenai satu pusat penjara melebihi yang lain. Ia mengenai dasar. Dalam kes China, kebocoran Kabel China kepada Konsortium Wartawan Penyiasatan Antarabangsa tidak diragukan lagi. Ia adalah sebuah badan yang dihormati dengan keanggotaan kira-kira 289 orang wartawan terbaik. China mulai menyedari tindakan keras ke atas umat Islam Uighur.

Selalunya atas alasan yang paling remeh seperti memasang aplikasi WhatsApp di telefon bimbit seseorang, perjalanan menunaikan haji atau melakukan panggilan dan lawatan saudara mereka di Istanbul.

Propaganda

Oleh sebab ketegangan China-AS dan pertengkaran China-India, sebarang laporan kewartawanan oleh wartawan-wartawan itu mengenai masalah tindakan keras China terhadap umat Islam Uighur, terutama di kota Kashgar, telah diketepikan sebagai ‘berita palsu’ atau ‘propaganda’.

Hal itu telah mewujudkan teka-teki yang amat serius. China berada dalam penolakan yang mendalam dan serius bahawa ia bertentangan dengan Konvensyen Geneva.

Sememangnya, para sarjana Jerman seperti Dr Andrian Zenz yang merupakan seorang sarjana Jerman yang pakar dalam Tibet dan sekarang Xinjiang, telah menemukan semakin banyak bukti pensterilan paksa terhadap wanita Islam Uighur yang dipenjarakan di kem tahanan.

Yang pasti, pelajar yang pulang dari Istanbul atau mana-mana kolej/universiti Islam di luar negara, pasport mereka akan dirampas dan mereka dihantar ke sebuah tempat yang disebut sebagai Parti Komunis China iaitu kem ‘pendidikan semula’.
Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/101130/KHAS/Pendapat/China-ada-masa-buat-pusingan-U

COMMENTS